Bra kost för magrutor
Vilket energivärde olika livsmedel har och hur mycket protein, fett och kolhydrater de innehåller kan du hitta i Livsmedelsverkets tabeller. Det bästa sättet att veta hur mycket din mat innehåller är att väga den och läsa i tabellerna. Trist men nödvändigt.

Du behöver kolhydrater, protein och fett till varje mål för ett optimalt näringsupptag och för att må bra.

Dina kolhydrater bör till största del komma från naturliga, oraffinerade livsmedel. Välj gärna ett fullkorns alternativ, dvs grovt bröd eller knäckebröd istället för vitt sådant, fullkorns pasta framför vanliga Idealmakaroner, kokt potatis istället för pulvermos.

Bra kolhydratkällor är fullkorns pasta fullkorns ris,parboiled ris och kokt potatis, rågflings gröt,havregrynsgröt, All-Bran Plusflingor, grahamsgryns gröt, korngryn, müsli, , grovt mjukt och flerkorns bröd, matvete,linser, bönor, och frukt.

I alla måltider bör en proteinkälla ingå. Det är proteinet som ger byggstenar till dina muskler.

Bra protein hittar du i magert kött t.ex. fläskfilé och kotlett, rostbiff, kassler, lövbiff, skinka, mager mjukost bredbar, alla sorters fisk, magra mjölkprodukter, musslor, räkor, ägg, hamburgerkött,krabba, kalkon, höns, kycklingbröst, keso, kesella, med mera.

Fettintaget är också viktigt. Drar du ner på ditt fettintag sjunker din fettförbränning och dina hormonnivåer, då riskerar du att minska upptaget av de fettlösliga vitaminerna. Dessutom ger fettet ett långsammare upptag av maten du intagit och förlänger proteinets amino syre utsöndring, detta är en fördel inte minst inför nattens långa mat paus. Det är att föredra om större delen av ditt dagliga fettintag består av omättade fetter och inte mättade, vilka lättare lagras som kroppsfett och sänker insulinkänsligheten, men de omättade fettet förbättrar det.

fisk

Tips på bra fett är: raps-, oliv-, eller linfrö olja, fet fisk som makrill eller strömming,sill eller eller lax, nötter, avokado och mandlar

Välj , en proteinkälla, kolhydratkälla och en fettkälla till varje mål. Komplettera gärna med färska grönsaker.
Några enkla träningstips.
Morgonpromenader innan frukost är bra, för att dina insulinnivåer är låga efter nattens fasta, vilket möjliggör att en större mängd av den förbrukade energin kommer att tas från fett och inte från kolhydrater. Dessutom är detta skonsammare för din kropp, vilket kan vara en fördel, speciellt mot slutet av en diet då kroppsfettet är lågt och risken för skador ökar. Men du måste inte ta morgonpromenader: orkar eller vill du inte gå före frukost förbränner du precis lika mycket energi vid ett senare tillfälle, men fett andelen kommer att vara något lägre, detta är inte avgörande i det långa loppet, utan det är energi in minus energi ut som är avgörande.

Vill du veta mer om ett komplett träningsprogram så kan du kika på start sidan. Där hittar du ett komplett online program med utförliga träningsråd och kost rådgivning som ger dig all hjälp som du kan behöva i din strävan mot den perfekta kroppen.

cykling magrutor

Om du alternerar mellan lågintensiv träning som promenader och lite högre intensitet i form av jogging, cykling, rodd, trappmaskin eller vad du nu gillar så är det svårt att misslyckas!
Tänk på att du har minst en vilodag, gärna två, per vecka, så din kropp har en chans att återhämta sig.

Tänk på att välja träningsalternativ som du gillar och hitta gärna en träningskompis, då är det lättare att peppa varandra och nå sina mål.

träningsprogram för
magrutor!

Incoming search terms:

  • kost för magrutor
  • magrutor kost
  • bra kolhydratkällor
  • kost magrutor
  • kosttips